Zakelijk portret van Jean-Francois van Boxmeer, Voormalig CEO van Heineken.

Een zakelijk portretfoto laten maken leuk?

Een zakelijk portretfoto laten maken leuk? Laten we eerlijk zijn. Voor de meeste mensen is het antwoord daarop een dikke vette nee.

Felle lampen, een grote camera, alle aandacht die op je gericht wordt.

Terugdenkend aan je vorige fotoshoot –en alle jaren dat je vervolgens naar die foto moest kijken – breekt het koud zweet je opnieuw uit.

Laten we om te beginnen een fabel uit de lucht helpen:

Een slechte portretfoto zegt niets over jou.

Ik schiet honderden portretten per jaar, van niet professionele modellen, dus geloof me als ik zeg: Iedereen is fotogeniek.
Ja je leest het goed, íedereen, jij dus ook.

Als de foto al niet goed is, dan zegt dat wat over de fotograaf niet over jou.


ALS PROFESSIONEEL FOTOGRAAF HELP IK JOU HET BESTE UIT JEZELF HALEN.

Dat praatje, voor de fotoshoot begint, is niet zo maar een praatje. Ik kijk hoe jij beweegt. Iedereen heeft een eigen manier van doen. Die manier van doen wil je terug zien in jouw portretfoto.

Een zakelijk portret wordt namelijk pas sprankelend als we jouw persoonlijkheid terug zien.

Tijdens de fotoshoot stuur ik je aan. Ik geef je tips over je houding. Vertel je wat je met je handen kunt doen. Daarbij gebruik ik mijn observatie van eerder.

Soms is je natuurlijke manier van bewegen niet het beste op beeld. Moeite met rechtop staan? –geloof me dat heeft bijna iedereen– Ik help je er aan herinneren, zo sta je zelfverzekerd en fier op de foto.

Verkramp je? Dan laat ik je de boel even los schudden. Idioot? Misschien, maar het werkt en dat is wat telt!

KLEDING MAAKT… DE FOTO.

Jasje, dasje? Keurig in pak of gewoon een casual spijkerbroek met een T-shirt. Zwart? Want dat kleed af of juist een leuke print?

Je bent de enige niet die de dag voor de fotoshoot zijn hele kledingkast binnenstebuiten keert om vervolgens in paniek te gaan shoppen, er hangt namelijk heeelemaal niets geschikts in je kast.

De oplossing

Relaxxxx. Shoppen is echt niet nodig.
Kies je favoriete blouse, top of truitje. Iets wat lekker zit geeft zelfvertrouwen, dat kun je tijdens de fotoshoot goed gebruiken.

Verder?

Zorg voor een SHG’tje. Een wat? Dat je kleding Schoon, Heel en Gestreken moet zijn.

Ja moet.

Dus hóp naar je moeder als je zelf geen strijkbout hebt, want wat in het dagelijkse leven niet storend is is dat op een foto wel.

Is de fotoshoot pas aan het eind van de dag? Wissel dan vlak daarvoor even van kleding. Want echt, kreukels zijn funest voor een professioneel portret.

Is dat écht alles?

Ja eigenlijk wel. Je kunt natuurlijk ook nog een tweede of een derde setje mee nemen en het samen met met mij bepalen maar vaak is je eigen ingeving de beste.

Na deze tips kun je in ieder geval vol vertrouwen op je fotoshoot afstappen netzoals de medewerkers bij Smith Boeser en van Grafhorst notarisen ook deden.

Ja een zakelijk portret maken is leuk!

Kom maar op met die fotoshoot
Blog #18

Volgende case

Blog #16
Portret van Joke Schut na de fotoshoot bij het NIOD