Waar ik mijn inspiratie vandaan haal: café De Steek

‘Helaas. Geen kaartje, geen entree’, zegt de portier van het hippe Skatecafé.

‘En nu? Naar huis?’ vraag ik, terwijl ik mijn handen diep in mijn Arcteryxjas steek. 

‘Nee.’ Mijn vriend draait zijn rug naar me toe, om een sigaret aan te steken.

‘Ik weet nog wel wat.’

Café De Steek 

Op het bord boven de deur staat Café De Steek. Bij de ingang draait een jongen met crew cut een sjekkie. Zijn leren jack is versierd met spikes en door zijn oor steekt een veiligheidsspeld.

‘Wil je hier naar binnen? Hoor je die metal?’ Ik kijk hem sceptisch aan. 

‘Effe, joh.’ Hij duwt de deur open.

De crew cut likt aan zijn vloei. Zijn tong is in tweeën is geknipt.

Binnen ruikt het naar bier. Op het geïmproviseerde podium staan drie jongens op hun gitaren te raggen. De kale betonnen ruimte wordt verwarmd met een gaskanon, aangesloten op een dieselgenerator.

Tafelvoetbal

‘Potje doen?’, mimet mijn vriend. Hij knikt in de richting van een tafelvoetbaltafel. Oh nee, help, dat kan ik echt niet. Binnen enkele minuten is het 6-1. Voor hem.

‘Zeg, blijf je daar zo staan?’, vraag ik aan een man die mijn nederlaag met zijn armen over elkaar bekijkt. De man komt naast me staan. Hij spreidt zijn benen. Hij zakt iets door zijn knieën. Je ziet aan hoe zijn handen bewegen, dat hij vaak speelt. We verliezen alsnog. 

Er volgt een tweede potje. En nog één. En nog één. De tegenstanders wisselen elkaar af. Om 02:48 uur zijn Martijn, Ed, Mike, Pjotter, John, Theo, en Thijs onze nieuwe vrienden. En is De Steek onze nieuwe stamkroeg. 

Na sluitingstijd

Om iets over drieën staan we buiten. Mijn vriend draait zich naar me toe. Zijn sigaret gloeit in het donker. We kijken elkaar glimlachend aan. 

‘Zouden meer van dit soort plekken moeten zijn hè?’, zeg ik.

Inspiratie

De rafelrandjes van Amsterdam. Ze zijn de speeltuin voor mijn hoofd. De open mensen, de rauwe ruimtes, de let’s do it mentaliteit. Het is Yakult voor mijn creativiteit. 

Op 12 november 2022 moest café De Steek zijn deuren sluiten. Projectontwikkelaars nemen het gebied over. Er komen woontorens. 

#31

Volgende case

#29

Je las een blog van mij- Joke Schut

Ik fotografeer voor magazines en maatschappelijke organisaties die opzoek zijn naar frisse, vrolijke, verhalende portretfotografie. Wie ik verder ben? Dat ontdek je hier. 

Inspiratie opdoen

Portretfotografie – Ideaal voor magazines, blogs en employer branding sites. 
Reportage fotografie – Handig voor je websites, socials en blogs.