Tuindorpers

Publication

Project date

Portfolio

Online

2018-2019

Vrij werk

Portret Rik. Bewoner Oosthuizenstraat in Amsterdam
Portret José. Bewoner Tuindorp Nieuwendam
Portret Hangry. Bewoner van het monnikedammerplantsoen in tuindorp Nieuwendam, Amsterdam.

Fotoserie van oude Noord-Amsterdammers en de kloof die ontstaat vanuit de genderficatie.

Portret van Jan de Waal. Bewoner van Edammerstraat in Amsterdam.

Tuindorpers

“Woon je in Noord? Noord gestooordddd!” Een van de eerste dingen die ik hoorde over mijn nieuwe woonwijk. Als import-Amsterdammer kwam ik nou eenmaal vrij bleu de stad binnen.

Inmiddels ben ik gestoord verliefd op mijn huis in Tuindorp Nieuwendam. De mensen roepen nu niet langer alleen “Noord-gestoord”, maar ook “Noord is hip”.

Deze verschuiving van gestoord naar hip is ook wennen voor de Amsterdammers die al jaren in deze buurt wonen. Oud-noordelingen voelen zich verloren in hun eigen buurt. De cohesie die er vroeger was, is een stuk minder geworden.

Als nieuw-Amsterdammer vroeg ik mij dan ook af, wie is die oud-noordeling? En kan ik, als groentje, die kloof tussen oude en nieuwe bewoners kleiner maken?

Portret Adriaan van Es. Voor zijn voordeur in Tuindorp Nieuwendam.

Portret Adriaan van Es. Bewoner monnikendammerplantsoen. Adriaan houd graag zijn straatje netjes en zorgt daarmee ook voor zijn buren.

Tiny

“Lekâge, alles was nat en nou hebbe ze alles weggehoald.” In plat Amsterdams doet ze haar verhaal. Ze neemt me mee naar haar bovenverdieping. Ik hinkel-stap-sprong tussen de kunstbloemen, oorbellen, schoenen, foto’s en meubels door. Alles, echt alles, staat gepropt in een kamer van amper zestien vierkante meter.

Ze kwebbelt aan een stuk door over haar dochter, haar vriend Rob en haar hobby: zijdebloemschikken. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is hoe ze hier leeft.

Terug in de woonkamer steekt ze met haar knokkelige vingers een sigaretje aan. Ze gaat zitten in de tuinstoel – die met haar erin ineens gigantisch lijkt. Ze neemt een heisje, glimlacht vermoeid en verdwijnt dan in gedachten.

Postpunten

Volgende case

KirgiziëVrij werk portfolio
Russisch orthodoxe man in de bergen van Kyrchyn, Kirgizie.