‘Ik wil de kloof tussen de oude en nieuwe buurtbewoners kleiner maken’

Joke Schut (35) is fotograaf voor tijdschrifen en maatschappelijke organisaties. Ze fotografeert ook mensen in haar wijk, Tuindorp Nieuwendam, vanuit de interesse: wie zijn mijn medenoorderlingen?

‘Toen ik zes jaar geleden vanuit Rotterdam naar Amsterdam-Noord verhuisde, hoorde ik twee dingen over de wijk. Mensen zeiden ofwel ‘noord gestoord’ en ‘noord is hip’.

We werden warm verwelkomd door de ras-Amsterdammers uit de buurt. De huizen in de buurt zijn heel klein, dus iedereen heeft andere oplossingen voor hoe je je huis kunt inrichten. Daarom werden we overal uitgenodigd om even binnen te kijken. 

Ik zie dat de kloof tussen de Amsterdammers die hier zijn geboren en getogen en de nieuwe Amsterdammers steeds groter wordt. Dat merk ik aan kleine dingen, zoals wat mensen zeggen. Zo zijn wij ‘yuppen die wel oké zijn’. Daarin klinkt toch een bepaalde afkeer van nieuwkomers door. 

Tegelijkertijd vinden de nieuwe inwoners de oudere garde maar zeuren. Bijvoorbeeld omdat ze tegen nachthoreca in de buurt hadden gestemd. 

Het prijsverschil tussen cafés en restaurants benadrukt de kloof ook, omdat de oorspronkelijke bewoners, die niet op de dijk wonen maar in de wijk erachter, zich minder kunnen veroorloven. Ik merk dat de oud-noordelingen zich soms verloren voelen in hun eigen buurt, omdat de cohesie die er vroeger was, een stuk minder is geworden. 

Met mijn foto’s wil ik de kloof tussen de oude en nieuwe bewoners in de buurt kleiner maken. Zo ontmoette ik Tiny. Zij zat in op een bankje voor haar huis en de voordeur stond open. Ik keek naar binnen en zag dat het leeg was. ‘Gaat u verhuizen?’ vroeg ik. Ze bleek last te hebben van een heftige lekkage, waardoor al haar spullen waren weggehaald. Ze liet me het hele huis zien. Dat zijn bijzondere verhalen. 

Ik probeer een voorbeeld te zijn in hoe je met elkaar om kunt gaan. En dat het leuk is om een praatje aan te knopen met vreemden en mensen te ontmoeten van buiten je eigen bubbel. De foto’s plaats ik op mijn website en social media, maar ik zou er graag iets groters mee willen doen om anderen te inspireren’

Bekijk de Tuindorp Nieuwendam fotoserie

Met dit verhaal stond ik begin mei 2023 in de UitKrant Amsterdam.
Het volledige interview lees je hier
Tekst: Yasmine Esser

#36

Volgende case

#34

Je las een blog van mij- Joke Schut

Ik fotografeer voor magazines en maatschappelijke organisaties die opzoek zijn naar frisse, vrolijke, verhalende portretfotografie. Wie ik verder ben? Dat ontdek je hier. 

Inspiratie opdoen

Portretfotografie – Ideaal voor magazines, blogs en employer branding sites. 
Reportage fotografie – Handig voor je websites, socials en blogs.