Portret van Katrin Pietsch: fotorestaurateur van het Ed van der Elsken archief

De Rotterdam UitAgenda gaf mij twee jaar lang portretten te maken van mensen die achter de schermen of buiten de spotlight iets bijdragen aan de kunst en cultuur scene van Rotterdam. Voor mij als portretfotograaf een ontzettend leuke opdracht voor een heel tof magazine.

Katrin Pietsch werkte de afgelopen jaren aan het restaureren van 45 000 foto’s. Het archief van fotograaf Ed van der Elsken was vrijwel geheel verschimmeld. Hij bewaarde zijn zijn archief in een vochtige dijkwoning. Katrin bedacht een methode waardoor ze de foto’s niet per stuk hoefde te herstellen. Door te werken met een sheet konden er zo’n 20 foto’s tegelijk gerestaureerd worden. 

Op de dag van de fotoshoot was ze bezig met dia zestienduizend te herstellen. Nog niet eens op de helft van alle foto’s. Terwijl ze het procédé laat zien pakt ze ineens een sheet op om er door heen te kijken, en daar is hij, het beeld. spannend van compositie, verhalend door de actie. Als portretfotograaf vind ik dat dit is wat een goede verhalende portretfoto moet hebben.

Wil je ook zo’n originele portretfoto? Neem dan contact op met mij . Dit artikel en nog vele andere zijn ook te lezen op mijn inkedIn.