“Wat ben je leuk! Geweeeldige jas heb je aan!” Druppelend sta ik in mijn knal roze regenjas op haar deurmat. Een in fuchsiaroze-trui met panterprint-pantoffels geklede dame heet me met haar Rotterdamse tongval vrolijk welkom. 

Het is de 50e editie van het Internationaal Film Festival en het jubileum wordt op unieke wijze gevierd: Filmfans kijken vanuit huis – Hoor je de positieve toon over iets wat eigenlijk super shit is – naar films. 

Zo sta ik op de mat van filmfan Hanita om een portret van haar te maken. 

Ik stap de woonkamer in en bevind ik mij in een roze wolk. Roze eetkamerstoelen, roze kaarsenstandaards, roze fauteuil, Roze, roze, roze overal is roze. Ik zet nog een stap verder de kamer in en dan is daar haar pronkstuk: Een spekjes-roze hoogglans keuken. Aangevuld met turquoise blauw en panterprintjes. 

Als fotograaf kun je geen groter cadeau krijgen dan iemand met een uitgesproken smaak.

Mijn handen jeuken om Hanita te fotograferen. Want boy oh boy wat een genot voor het oog is dit.

Ondertussen laat Hanita trots haar verzameling van 50 jaar IFFR merchandise zien. T-shirts, Truien, tassen, Croptops, “reserved-seat” banieren, toegangspassen, dagkranten, badges.

You name it Hanita has it. 

Terwijl ik in de fotogenieke keuken sta weet ik dat ik de foto hier niet kan gaan maken. 

De klant –het Film Festival – in het oog houdend, en de opdracht in gedachten nemende – mensen fotograferen die thuis films kijken – maakt dat ik weet dat de keuken als locatie nergens op slaat.

En dus neem ik genoegen met de minstens zo fotogenieke woonkamer.  

Hanita neemt plaats op de om aandacht schreeuwende fauteuil. 

Een half uurtje later pak ik mijn spullen in en trek ik de natte roze jas weer aan.
“Je verkoopt hem niet he?” Als een ekster kijkt ze verliefd naar mijn jas. 

Nederland, Rotterdam, 03 February 2021. IFFR Fan Hanita tijdens IFFR2021. Photo: © 2021, Joke Schut / www.jokeschut.nl