Blog

Profielfoto tips deel 1

Een goede profielfoto is belangrijk, dat weet jij ook. Daarom geef ik je drie tips die íedere profielfoto beter maakt. Ja ook als je deze lekker hap snap met je mobiel gaat maken.

📸 Maak jezelf lang, ook als je zit. Dit zorgt voor een zelfverzekerde en assertieve houding. Dus hop borstjes vooruit –Dit geldt dus ook voor mannen – maar niet de lipjes getuit, want dat is voor Instagram.

📸 Zoek het licht met je gezicht. Of dat nu een lamp is of de zon, zorg dat je gezicht richting het licht gedraaid is. Hierdoor gaat de aandacht direct naar jouw gezicht, en da’s toch waar het omdraait bij een profielfoto.

📸 Neem afstand van je achtergrond. Het liefst minimaal 2 meter maar hoe meer hoe beter. De afstand zorgt voor een “vage” achtergrond. Die vaagheid zorgt dat het oog van de kijker direct naar jou wordt getrokken ipv dat het ook kijkt naar de omgeving.

Camera-angst overwinnen

Met haar donkerbruine ogen kijkt ze me observerend aan, het bloed stijgt naar mijn wangen. Haar vinger glijd naar het knopje. Ik voel mijn klotsende oksels, waarom moest ik ook zo nodig deze licht blauwe blouse aan doen. Klik, Klik, Klik. Heeft ze het nu nog niet? Moet ik lachen of juist niet? Waar laat ik mijn armen? Er zal toch niets tussen mijn tanden zitten? Ohh man, hoé kom ik hier weg?!

Herkenbaar?

Met jou zijn er velen, die camera-angst hebben. Geen wonder, want hoe kwetsbaar ben je als een relatief vreemde jou ineens in het middelpunt zet. Jij op dat moment het gevoel hebt dat je nu echt op je best moet zijn, want tegen deze foto’s kijk je nog jaren aan. No presure.

Ik kan nu zeggen dat het allemaal wel mee valt, maar dat geloof je toch niet. Er is eigenlijk maar een oplossing hiervoor:

Oefen. Oefenen. Oefenen. Om ergens goed in te worden moet je iets vaak doen.

Neem de dag voor de fotoshoot de tijd om samen met iemand die je vertrouwd testfoto’s maken. Ga poseren en maak foto’s simpel met een mobiel. Probeer het minimaal een kwartier vol te houden.
Bekijk op een rustig moment de foto’s en analyseer wat je anders had willen doen.

De dag erna zit je oefening nog vers in het geheugen en poseer je met veel meer zelfvertrouwen.

De mensen op deze foto’s gingen jou voor, hun camera-angst de baas.

 

Portret van Groninger Musuem directeur.

AARGHH Ik kan mezelf wel voor mn kop slaan. Ik kom te laat. De ene na de ander brandweerauto en politie auto sjeest mij voorbij. Maar ik, ik sta stil.

De avond van de voren had ik de route nog gecheckt. Hoe groot is de kans op file naar – In mijn randstad ogen – niemandsland. Voor de zekerheid een half uurtje extra gepland, dat moet genoeg zijn dacht ik nog.

Read More

Portret regisseur Shanon Murphy

Door samen te werken ontstaan de mooiste dingen.

Vijf minuten voordat de zaaldeuren open gaan sta ik met regisseur Shannon Murphy in de zaal. Er moet een portret van haar gemaakt worden. Er zijn twee opties: Voor een zwarte muur, egale achtergrond, classy, altijd goed. De andere optie is tussen de rode bioscoop stoelen in.

Er is weinig tijd maar ik besluit toch voor de iets gewaagdere variant te gaan. Ik vraag haar om tussen de stoelen te staan. Het beeld is okee, niet geweldig maar goed genoeg.

Dan zegt Shanon dat ze een rode jas in de kleedkamer heeft, haar agent zet een sprintje in en gaat hem halen. De jas is exact de kleur van de stoelen. Okee denk ik, dit is of compleet een faillure of het is fantastisch. Er is geen tijd meer om daar over te twijfelen dus ik ga er voor.

Bij de eerste klik weet ik dat het de juiste keuze is. Het beeld veranderd van een okee niveau naar fantastisch. We hebben nog een paar minuten maar het is ruimschoots tijd genoeg. De deuren gaan open en ik ga snel weg, dankbaar voor dit soort mooie spontane samenwerkingen.

6 Zakelijke profielfoto tips

Op Linkedin Schreef ik over mijn frustratie van profielfoto tips die eigenlijk weinig handvaten geven. Daarom maakte ik in mijn ogen een verbeterde versie van deze lijst:

📷 Maak jezelf lang, ook als je zit. Dit zorgt voor een zelfverzekerde en assertieve houding ( Daar houden werkgevers/opdrachtgevers van)

📷 Zoek het licht met je gezicht. Of dat nu een (flits)lamp is of de zon zorg dat je gezicht richting het licht gedraaid is. Hierdoor gaat de aandacht direct naar jou uit.

Read More

Jaarverslag portretfotografie

Het jaarverslag van Betaalbare Koopwoningen Zaandam is in de maak. Nu de kappers weer open zijn kunnen de eerste portretten weer plaats vinden. Daarvoor fotografeerde ik vorige week bestuursleden en diverse collega’s. Op bovenstaande foto maak ik een portret van de net afgestudeerde Vicky in een prachtig historisch pand in Amsterdam.

Nieuwe bewoner De Key woning

Heerlijk! Na weken van stilte door de coronacrisis weer te mogen fotograferen 📸📸📸. Wat heb ik dit gemist en wat geeft het een energie. 💪💪💪

Twee weken geleden was ik bij Surya op bezoek om een portret van haar te maken als een van de driehonderd nieuwe starters die in Amsterdam-Noord hun intrek hebben genomen in het Noorddok gebouw.

Gisteren publiceerde Woonstichting De Key dit mooie interview met Surya waar ik de fotografie voor verzorgde.

Het hele verhaal geschreven door Christine van Eerd lees je hier.

Amsterdammer Tinny

Vorig jaar liep ik een rondje door mijn eigen buurt. Een oude dame zit een sjekkie te roken voor haar huis. Haar voordeur staat open, als ik naar binnen kijk zie ik dat het huis van top tot teen gestript is. Gaat u verhuizen vraag ik? “Nee kind, kom kijken..” Met haar knokkelige handen pakt ze me bij de arm en schuifelt het huis in.

Read More

Fotoshoot op de zuivelboerderij Den Eelder

Voor Rabobank Nederland reed ik deze zomer door het hele land om verschillende portretfoto’s te maken. Vandaag ben ik naar het duurzame melkveebedrijf Den Eelder geweest. Deze boerderij is niet alleen duurzaam maar Read More

Portret advocaat Gerard Spong

Als we het kantoor van advocaat Gerard Spong in lopen wijst hij mij en de interviewster een stoel toe. Een beetje verbluft neem ik plaats, huh..wacht een stoel?! Ik ben hier om een portret te maken. Vanaf mijn stoel wring ik mij in allerlei bochten. Ik weet dat de foto’s die ik nu maak niet goed genoeg zijn.

Read More

Carel Kraayenhof reportage

“piingg” een mailtje. Carel Kraayenhof, of ik van hem een portretfoto wil maken. “Wie?” Denk ik op dat moment. Ik start spotify en zoek zijn muziek op. Argentijnse tango klanken komen uit mijn speakers. Niet direct de muziek die ik elke dag opzet, uit nieuwsgierigheid laat ik de muziek op de achtergrond aanstaan.

Read More

Piet, the oldest islander at Terschelling

This year I got the chance to photograph for the daily paper at Oerol. A yearly art and theater festival at the Island Terschelling. There I met Piet. With his age of 98 he is the oldest islander of Terschelling.

He used to worked as a carpenter. And was crazy about stairs. In a tiny red notebook he shows us his perfect archived stairs he designed.

After some chitchat he shows us his shed with tools. In the mean while I take portraits of him in front of his shed, in his garden and at his house doorstep.

When he reaches the age of 100 he says will throw a party. Lets hope it is during Oerol 2021 because I really would like to celabrate that with him.

Some people stay in your heart from the moment you meet them.

H.W. Mur

Als veertien jarig meisje liep ik met mijn moeder op een koude herfstavond door het centrum van Amersfoort. Als we langs een handwerkzaak lopen kijk ik vol bewondering naar de etalage die vol staat met prachtige stoffen en kleurige wol. Vol bravoure besluit ik mijn eigen sjaal te gaan breien.

Read More

Kokboru de ruigste sport ooit

Als het fluitsignaal gaat stuiven 8 paar ruiters naar het midden van het speelveld. Vanaf dat moment is niet meer uit te leggen wat ik zie. Er zijn geen regels behalve SCOREN!!

Ik sta in het olympisch stadion van Cholponata. Voor de derde keer vindt de World Nomad games plaats. Op het moment van deze foto wordt de finale van Kok Boru gespeeld. Een sport die een combinatie is van polo met rugby. Say whut? Ja je leest het goed.

Read More

Portret van glazenwasser Hans

“Stap maar in” zegt Hans. Een seconde twijfel ik, ga ik dit serieus doen? Maar wie A zegt moet ook B zeggen. Ik doe een schietgebedje en stap in. De kooi schuift op 185 meter hoogte langzaam langs de ramen van de Euromast.

Read More

Reportageportret van de Cactusverzorger in het Arboretum Rotterdam

Voor de Rotterdam UitAgenda had ik deze week een portret opdracht in het Arboretum. Daar maakte ik een portretfoto van Jan, verzorger en liefhebber van cactussen.

Wekelijks komt hij naar het Arboretum toe om daar als vrijwilliger in de kassen de cactussen te verzorgen. Voor mij als fotograaf was het best een prikkelbare fotoshoot. Zo nu en dan ging ik door mijn knieen en had ik een dikke prikker in mijn bil 😅

Het portret wordt medio maart gepubliceerd. Schrijfster Laura van Mourik interviewde Jan en maakt dat de reportage voor het magazine helemaal af is.

Robin the Robot

In Rotterdam there will come a new high school: The Design College. This creative school is specialized in fooddesign, windowdesign, flower arranging and much more creativeness.

In this photo you see a student working on a Robot. For the website and other promotional materials I made portrait photo’s of different students at work.

Campagne fotografie voor Ranzijn tuin en dier

Ranzijn tuin en dier opende een nieuwe vestiging in Rotterdam west. Hiervoor wilde zij een reclame campagne waar eigenaren samen met hun huisdieren op stonden. Op deze foto maak ik samen met mijn assistent een portret van Marcel met zijn twee katten.

De dieren zitten natuurlijk niet stil. Daarom gebruikte we een boomarm met een beweegbaar studiolicht zodat we mee kunnen bewegen met de dieren en het licht altijd goed is.

Koeientiet of Uierboord, Dé Rotterdamse delicatesse.

Voor Gers! Magazine fotografeerde ik een typische Rotterdams lekkernij: Uierboord of ook wel uitgesproken als koeientiet, eh ja, koeientiet. Hoe smaakt het? Naar mijn mening smerig! Het is sompig zuur vlees, niet echt mijn ding.

Een leuk weetje: de slager  die hier op de foto staat, durfde zijn tanden er ook niet in te zetten, hij gruwelt er net zo hard van.

Genomineerd voor de kracht van Rotterdam 2016

Ik ben een van de twaalf fotografen die genomineerd is om mee te doen aan de fotowedstrijd van “De Kracht van Rotterdam”

Elke fotograaf krijgt een wijk in Rotterdam waar hij vier keer moet fotograferen, op specifieke tijden. Ik kies ervoor om verder te werken aan de serie van honden en hun eigenaren.

Nog even flink aan de bak en aan het einde van de zomer weten we wie er wint.

Bodybuilders fotoshoot

Ik ontmoette deze vrouw in een winkel waar ze me vertelde dat ze traint voor een bodybuildingwedstrijd. Ze had foto’s nodig om de transformatie van haar lichaam te laten zien.

We besloten om een shoot te doen in een garage met vrachtwagens. Het was zo leuk om portretfoto’s van haar te maken.

Read More

Het IFFR heeft een nieuwe “Tijger”

Het International Film Festival Rotterdam heeft een nieuwe “tijger” die ze aan hun team kunnen toevoegen. Vanaf nu fotografeer ik namelijk voor hen de talks, party’s, QandA’s en last but not least: Portretten van regisseurs.

Heel blij om te werken met een team van zeer getalenteerde fotografen. Normaal werk je als fotograaf alleen en dit is een zeer welkome variatie. In een team zitten en samen een goed fotoreportage maken is geweldig.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google